Czarna porzeczka

Jeden z najłatwiejszych w uprawie krzewów owocowych to nasza rodzima, tradycyjna czarna porzeczka. Nie wymaga prawie żadnych zabiegów pielęgnacyjnych i z tego powodu jest dużo bardziej popularna od swoich kuzynek (porzeczki czerwonej oraz białej).

Także jej owoce, w porównaniu z innymi odmianami porzeczki, są słodsze, bardziej mięsiste i mają dość charakterystyczny smak. Warto wiedzieć także, że stanowią cenne źródło witaminy C.

Odmiany, po które sięgamy w Polsce najczęściej to „bona”, „titania” oraz „tisel”. Z owoców czarnej porzeczki wychodzą pyszne konfitury, wina oraz soki.

Krzewy czarnej porzeczki dają dość wysokie plony. Ponadto, poza cięciem i odchwaszczaniem krzewu, szczególnie tuż po zasianiu, nie wymagają żadnych innych zabiegów.

Jeśli chcemy, aby porzeczka miała się dobrze przez wiele lat należy ją co jakiś czas wspomagać obornikiem. Będziemy mieli wtedy pewność, że zbiory będą dorodne.

W trakcie jej uprawy należy uważać jednak na wielopąkowca porzeczkowego – szkodnika, który powoduje więdnięcie pędów.